Mathieu Hermans 

Wij gaan links als de rest rechts gaat!Voorwoord door Herbert Dijkstra
Tegen de stroom in. 

Het levensverhaal van een authentiek mens die op jonge leeftijd z'n eigen weg durft te kiezen.
Die eigenschap blijkt bepalend voor het succes als beroepsrenner en daarna.
In mijn functie als wielercommentator bij Studio Sport rijd ik met Mathieu in 10 jaar tijd 70.000 kilometer in een auto over Franse wegen.
In die jaren ontstaat een hechte vriendschap en ik raak er van overtuigd dat het levensverhaal van Hermans met schitterende anekdotes en wijze levenslessen opgetekend moet worden.
Dankzij John van Ierland is dat nu gebeurd. Een boek dat vanuit het hart is geschreven en waarmee recht wordt gedaan aan de topwielrenner Matteo en aan de mens Mathieu.
Tegen de stroom in, het levensmotto van Mathieu Hermans dat hem als wielrenner zoveel succes bracht, blijkt nog altijd van kracht. 
Als de massa linksaf slaat en in een eindeloze file gaat staan rijdt Mathieu Hermans de andere kant op. Tegen de stroom in. En altijd blijkt zijn route de beste.
Aan de vooravond van de rustdag tijdens de Tour de France van 2009 rijdt Mathieu Hermans vanuit het Zwitserse Verbier richting Geneve. 
Ik ben niet verbaasd dat we de verkeerde kant op rijden. Hermans kiest wel vaker een andere route en onbekommerd dommel ik in slaap.
Als ik wakker word zijn we niet in Frankrijk bij ons hotel maar staan we voor het vliegveld van Geneve. 

“Over een uur vertrekt het laatste vliegtuig naar Nederland en kun je vanavond nog je pasgeboren zoon in de armen sluiten”, zegt Hermans.
“Zorg dat je morgenavond op tijd terug bent, ik zal je hier weer ophalen.”

Mathieu Hermans, zelf vader van vier prachtige kinderen, begrijpt zonder woorden waar een jonge vader behoort te zijn. Terug op het nest.
De volgende avond haalt hij mij op in Geneve en vervolgen we de Tour de France.
300 kilometer extra 'tegen de stroom in'.